2022 - sammandrag

« Tillbaka

Av 210 anmälda kom 103 start.

Rutt: Start 21:00 vid skjutbanan i Mariefred. Ett nytt koncept med fyra olika etapper på vardera 6 timmar provades för första gången. Varje etapp startar och slutar på samma ställe. Första etappen går söderut och kallas Hedlandet, andra etappen benämns som Stallarholmen och går norrut, tredje etappen heter Grundbro och går västerut och i den sista etappen, Ärnäs, går vi åt öster. När sista etappen är avslutad så börjas etapp Hedlandet igen osv.


Resultat 1-20

 1. Anders Jungefors, Sverige, 55 tim 10 min
 2. Charlotta Sahlström, Sverige, 55 tim 10 min
 3. Pernilla Otto, Sverige, 51 tim 46 min
 4. Johan Nilsson, Sverige, 48 tim 05 min
 5. Anna Hessel, Sverige, 36 tim 00 min
 6. Viktor Strömquist, Sverige, 33 tim 10 min
 7. Jerry Nordgren, Sverige, 30 tim 12 min
 8. Christer Leijon, Sverige, 30 tim 07 min
 9. Nicklas Ulvnäs, Sverige, 28 tim 39 min
 10. Christer Janzon, Sverige, 28 tim 37 min
 11. Niklas Mylfalk, Sverige, 28 tim 03 min
 12. Helen Lagerblad, Sverige, 27 tim 54 min
 13. Mattias Fahlén, Sverige, 27 tim 25 min
 14. Karl Lewenhagen, Sverige, 25 tim 19 min
 15. Karin Kebbe Helin, Sverige, 25 tim 07 min
 16. Birger Fält, Sverige, 25 tim 01 min
 17. Stefan Larsson, Sverige, 24 tim 31 min
 18. Filip Angeria, Sverige, 24 tim 27 min
 19. Stefan Jonsson, Sverige, 24 tim 21 min
 20. Markus Åkerman, Sverige, 24 tim 18 min

Bevakningen för 2022 var via Facebook.
Fotrally IK på Facebook


Summering av 2022

Anders Jungefors, vinnare 2022
Anders Jungefors, evighetsmaskin och vinnare 2022, Foto: John Arakangas

Efter två års uppehåll till följd av pandemin var det nu dags för tolfte upplagan av Fotrally/Maratonmarschen och med ny rutt kring Mariefred med fyra olika sex-timmars-rundor. Sträckan mellan Qvartinge genom Mariefred till Stallarholmen kändes igen från tidigare år. Drygt 200 deltagare var anmälda men likt många andra arrangemang där de flesta anmält sig för flera år sedan så blev bortfallet stort.

103 deltagare kom till start.

Ledet vid start 2022
Det berömda ledet strax efter start, Foto: Christer Janzon

Första natten var ovanligt mild med närmare 20 grader och en magisk solnedgång. En åskskur kom strax efter kl 02, men mängden regn blev betydligt mindre än förväntat. Lördag morgon var väldigt fuktig för att sedan övergå till omväxlande sol och molnigt med svalkande vindar. Två deltagare bröt innan första etappen (6 timmar) var avslutad och 90st fortsatte upp mot Stallarholmen på andra etappen.

Ledet 2022
Magiska sommarnätter tycker vi om, Foto: Kim Karlsen

78 deltagare fullföljde andra etappen (12 timmar) och 63st av kämparna ville fortsätta nöta asfalt på etapp tre men 11st av de ville inte hela etappen.

Ledet 2022
Ledet tuggar asfalt dygnet runt, Foto: Christer Janzon

38 deltagare hade bestämt sig för att jaga en silvermedalj, vilket är belöningen för ett fullbordat dygn, och gick ut på etapp fyra. Tyvärr var det 8st som inte lyckades slita till sig silvermedaljen utan fick nöja sig med ett brons.

Här avgjordes lagtävlingen där tre deltagare kvar i tävlingen räknas. Vinnarna blev även i år lag ”Walking Dead” efter att lag ”Walk with me” tappat sin tredje deltagare efter 20:30.

30 deltagare fullföljde fjärde etappen (24 timmar).

Ledet 2022
Slitna deltagare går ut på nytt dygn, Foto: John Arakangas

22 tappra krigare gick ut på etapp 5 och påbörjade samma runda som användes vid start, värt att nämna är att fem av de aldrig deltagit i MaratonMarchen förut. Nu började kampen om de åtråvärda gula nummerlapparna som visar att deltagaren varit topp 20. Tyvärr slutade den kampen tämligen odramatiskt då radarparet Stefan Edström och Linda Nordmark kastade in handduken efter ca 10 minuter och drygt en timme senare var det endast 13 deltagare kvar. Endast åtta deltagare fullföljde femte etappen (30 timmar) och två bröt strax efter.

Efter 33:10 ville inte Viktor Strömquist vara med längre och hade då putsat sitt PB med 2 timmar och klev av som sexa. Anna Hessel bröt efter även hon förbättrat sitt PB på 36 timmar.

De kvarvarande fyra fullföljde sjunde och åttonde etapperna (48 timmar). Direkt efter åttonde varvningen bröt Johan Nilsson på nytt 48.05 som nytt PB. Johan siktade på 48 timmar då hans barn ville att han skulle komma hem med en guldmedalj denna gång.

Nu trodde många att det skulle stå mellan Pernilla Otto och Charlotta Sahlström men riktigt så slutade inte sagan för den här gången. På etapp nio plockades Pernilla bort på grund av sömnbrist efter 51:46 som även blev hennes nya PB.

GRAND FINAL stod nu mellan Charlotta och Anders Jungefors som då var de enda kvarvarande på etapp tio.

GRAND FINAL mellan Charlotta och Anders Jungefors
GRAND FINAL mellan Charlotta och Anders, Foto: John Arakangas

Drygt en timme senare var dramat över då Charlotta tvingades ge upp efter 55 timmar och 10 minuter då hon hade svårt att hålla tempot. Hon kämpade ändå till sitt ett nytt PB med fem minuter.

Därmed stod Anders Jungefors som segrare i sitt femte Fotrally och även han tog nytt PB. GRATTIS.

Anders var inte favorittippad men gick stabilt utan några riktiga dippar under tävlingen. Ju längre tävlingen led såg man ofta Anders längst fram i ledet. Han hade säkert kunnat fortsätta ett par etapper till och var en värdig vinnare av Maratonmarschen 2022. Nästa år får Anders möjligheten att gå med rosa nummerlapp.

Att det var damer på placeringarna två, tre och fem tyder på att det är rätt att inte ha någon speciell damklass. Det var starkt att de fem första från Walk of Pain i Gagnef för fem veckor sedan nu kom tvåa, fyra, femma, sjua och tolva.

Utöver detta vill vi passa på att gratulera alla andra deltagare som förbättrade sina PB och till alla som kom till start för att ni vågar utmana er själva. Slutligen, men inte minst viktigt, vill vi framföra vårt varmaste TACK till alla funktionärer. Utan er insats hade tävlingen inte varit möjlig att genomföra (vågen). En liten applåd även till Noomi Grimstad för att hon nu är den person som deltagit i flest Fotrally/MaratonMarchen, 9st, och en STOR applåd till Stefan Jonsson som hjälpt till att fixa med tävlingen på ett makalöst sätt. Stefan är liksom en del av Mariefred.

Fotrally IK

All rights reserved ©

Website made by

CJ & HJ

Följ oss i sociala medier

 • Facebook